De fiscale aftrekbaarheid van motorkosten

De motoronkosten voor de kilometers die u voor beroepsdoeleinden aflegt (de weg tussen de woning en de werkplaats plus professionele verplaatsingen), kunnen volledig afgetrokken worden (voor auto’s zijn de kosten beperkt tot 0,15 euro en tot 75% van het professionele gebruik). De afschrijvingsduur bij de aankoop van een motorfiets is niet door de wet vastgelegd. Die bepaalt alleen maar dat de afschrijvingsduur met de veronderstelde gebruiksduur moet overeenkomen. In de praktijk wordt de aankoop van een motorfiets gewoonlijk over vijf jaar afgeschreven. Voor een occasiemotor kan die duur korter zijn. Het is mogelijk om een motorfiets van meer dan één jaar oud in vier jaar af te schrijven (een motorfiets van meer dan twee jaar oud in drie jaar, enz.). U kunt ook andere kosten dan de aankoop van de motorfiets aftrekken:

Opmerking: u hoeft uw facturen en bonnetjes niet bij uw belastingaangifte te voegen. Die bewijzen hebt u wel bij een eventuele controle nodig. Geen kosten aangegeven = het forfait wordt toegepast. De forfaitaire beroepskosten voor werknemers worden automatisch door de belastingdiensten berekend. U hoeft die kosten dus nooit te vermelden. Ook wanneer u uw reële kosten vermeldt, wordt automatisch het forfait toegepast wanneer dat hoger is.

Klik hier voor meer informatie en een rekenvoorbeeld.

15% korting voor ‘zuivere’ motorfietsen!

Er bestaat een korting van 15% op de aankoopwaarde* voor een motorfiets, een drie- of vierwieler die uitsluitend door een elektrische motor aangedreven wordt, die minstens twee personen kan vervoeren en waarvoor een rijbewijs vereist is. * korting beperkt tot maximum 4.900 euro (geïndexeerde nettowaarde) voor een vierwieler en 3.010 euro (geïndexeerde nettowaarde) voor een motorfiets of een trike.

Bovendien kent de Vlaamse Overheid ook nog een zero emission bonus toe aan elektrische bromfietsen (klasse B) en motoren, respectievelijk € 750 en € 1.500 (met een maximum van 25% van de catalogusprijs).”

Mis niks van het Belgische motornieuws!

Schrijf je in op de newsletter van moto.be

Hoe me informeren over de uitschrijving en het gebruik van mijn gegevens?