Achterhaal welk type van gemotoriseerde tweewieler je, op basis van je leeftijd, mag besturen en welk rijbewijs je moet behalen.
Je zal nog even geduld moeten oefenen voor je met een gemotoriseerde tweewieler op de openbare weg mag. Rijden op privéterrein mag wel.
Zodra je 15 jaar en 9 maanden bent, kan je je theoretisch examen afleggen om het rijbewijs AM te behalen. Daarmee kan je een bromfiets, een scooter, een lichte motorfiets of een lichte vierwieler (max. 50 cc en 4 kW en max. 45 km/u) besturen.
Met het oog op dat examen kan je in een rijschool (motorrijschool) lessen volgen of de materie zelf studeren.
Je kan je theoretisch en praktisch examen afleggen om het rijbewijs AM te behalen. Daarmee kan je een bromfiets, een scooter, een lichte motorfiets of een lichte vierwieler (max. 50 cc en 4 kW en max. 45 km/u) besturen. Om het theoretisch examen af te leggen, volg je lessen in een rijschool (motorrijschool) of bereid je het examen zelf voor. Om het praktijkexamen af te leggen, moet je 4 uur lessen in een opleidingscentrum (motorrijschool)volgen.
Om met een bromfiets van klasse A (max. 50 cc en 25 km/u) te rijden, heb je geen rijbewijs nodig. Opgelet, het dragen van een helm is verplicht. Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht.
Zodra je 17 jaar en 9 maanden bent, kan je het theoretisch examen afleggen en met je praktijkopleiding beginnen om het rijbewijs A1 te behalen (max. 125 cc, 11 kW en 0,1 kW per kg).
Je kan het theoretisch en praktisch examen afleggen om je rijbewijs A1 te behalen. Daarmee kan je een motorfiets met een cilinderinhoud van maximum 125 cc, een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg besturen.
Eerst moet je het theoretisch examen afleggen. Je kan in een rijschool (motorrijschool)lessen volgen of het theoretisch examen zelf voorbereiden.
2 opleidingsmogelijkheden:
Je kan het praktisch en theoretisch examen afleggen om het rijbewijs A2 te behalen. Daarmee kan je een motorfiets met een maximumvermogen van 35 kW/47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van 0,2 kW/kg besturen.
In de eerste plaats moet je het theoretisch examen afleggen. In een rijschool (motorrijschool) kan je de lessen volgen of je bereidt het theoretisch examen zelf voor.
2 opleidingsmogelijkheden:
Als je het rijbewijs A1 al twee jaar hebt, kan je het rijbewijs A2 krijgen op voorwaarde dat je minstens 4 uur opleiding (bijscholing) in een motorrijschool gevolgd hebt en in de praktische examens geslaagd bent.
Zodra je een rijbewijs A2 hebt, kan je na twee jaar een rijbewijs A behalen, op voorwaarde dat je 22 bent, dat je nog 4 uur opleiding in een motorrijschool gevolgd hebt en in de praktische examens geslaagd bent.
Als je het rijbewijs na 1 mei 2011 behaald hebt, kan je na twee jaar een motorfiets of een scooter van maximum 125 cc, met een vermogen van maximum 11 kW/15 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg besturen, op voorwaarde dat je vier uur opleiding in een motorrijschool gevolgd hebt. In dat geval is er geen praktisch of theoretisch examen. Als je rijbewijs voor 1 mei 2011 afgeleverd is, ben je niet verplicht om een opleiding te volgen om een motorfiets of scooter te besturen. We raden dat echter wel aan.
Je mag met een motorfiets (of een scooter) op de openbare weg rijden, zonder enige beperking van het vermogen of de cilinderinhoud.
Je hebt geen rijbewijs A2?
In de eerste plaats moet je het theoretisch examen afleggen. Daarvoor kan je de lessen in een rijschool (motorrijschool) volgen of het theoretisch examen zelf voorbereiden.
Je kan het praktisch en theoretisch examen afleggen om het rijbewijs A te behalen waarmee je een motorfiets zonder enige vermogensbeperking kan besturen.
2 opleidingsmogelijkheden:
Je hebt al een rijbewijs A2?
Wanneer je het rijbewijs A2 hebt, kan je na twee jaar een rijbewijs A behalen, op voorwaarde dat je 4 uur opleiding in een motorrijschool volgt en in de praktische examens slaagt.
Als je het rijbewijs na 1 mei 2011 behaald hebt, kan je na twee jaar een motorfiets of een scooter van maximum 125 cc, met een maximumvermogen van 11 kW/15 pk en met een vermogen/gewichtsverhouding van maximum 0,1 kW/kg besturen, op voorwaarde dat je vier uur opleiding in een rijschool gevolgd hebt. In dat geval is er geen theoretisch en praktisch examen. Als uw rijbewijs voor 1 mei 2011 afgeleverd werd, ben je niet verplicht om een opleiding te volgen om een motorfiets of een scooter te besturen. We raden dat echter wel aan.